Componenten / modules

(desc categorie componenten-modules, 2do)

Standaard CSV bestanden (kommagescheiden bestanden of comma seperated values files, zie Wikipedia) zijn eenvoudig in te lezen middels het 1 voor 1 inlezen van de tekstregels en met de Split() functie de cellen te scheiden. Voorbeeld van een eenvoudig bestand:

aap,noot,mies
wim,zus,jet

Het scheidingsteken is vaak ',' of ';'. Dit werkt echter niet als de cellen, de values, het scheidingsteken zelf bevatten of dat een nieuwe regel, line feed, is opgenomen in de cel; bijvoorbeeld bij een buitenlands adres in een adressenbestand. In zo'n geval moet de cel ingepakt worden in aanhalingstekens, quotes. Voorbeeld:

'Dambord, hout','22,95'
'Dambord, karton','10,95'

Het aanhalingsteken is vaak " of '. Het meest uitgebreide situatie is dat zowel een scheidingsteken (,), een aanhalingsteken (') en een nieuwe regel voor kan komen in een bestand:

'Dambord, hout','22,95'
'Dambord, karton
(opvouwbaar)','10,95'
'Jojo''s, set van 5 stuks','18,00'

In Excel zou dit als volgt genoteerd kunnen zijn:

Zoals je in het voorbeeld ziet, dient het aanhalingsteken in Jojo's dubbel uitgevoerd te worden, ter onderscheid van het eind-aanhalingsteken. Nu kun je in dit voorbeeld eenvoudig het probleem omzeilen door scheidingsteken ';' en aanhalingsteken " te gebruiken, maar ook die kunnen gebruikt worden in de cellen en is dus geen permanente oplossing voor alle situaties.

Contactgegevens

ing. JW (Jos) Verwijs

Asterdse Sluis 6

4823GL  BREDA

KVK Breda: 20096242

 

E: jos.verwijs <bij> 1000feet.com

 

Privacy statement

Support

Natuurlijk is er support voor projecten en de nazorgfase. Mocht u een vraag hebben over of problemen ondervinden met de opgeleverde projecten, maak dan een ticket aan op onze support pagina. We zullen zo snel mogelijk reageren. Veel gestelde vragen kunt u daar vinden in de Kennisbank.